De top 7 leukste wijken in Zagreb

algemeen
Reisorganisaties
kras booking vliegwinkel vakantiediscounter chalet skyscanner
Wij vergelijken
fly drive aanbieders

Zagreb telt veel verschillende wijken, die allemaal hun eigen charme en authenticiteit hebben. Wanneer je de stad voor het eerst bezoekt, kan het even puzzelen zijn in welke wijken je wel, en in welke je beter niet kunt komen. We hebben daarom een aantal super leuke wijken in Zagreb voor je op een rijtje gezet, die je sowieso moet gaan bezoeken tijdens je reis:

1. Kaptol

Gescheiden van de bovenstad door een smal, schattig straatje, was Kaptol vroeger vooral het kerkelijke centrum van Zagreb. De beroemde kathedraal van de stad die deze kleine wijk domineert, wordt tegenwoordig bezocht door vele toeristen. Overal in Kaptol zijn kleine souvenirwinkeltjes te vinden en er staan tal van prachtige historische gebouwen. Het is zeker een van de meest herkenbare wijken van de stad. Buiten de kathedraal is de lokale boerenmarkt Dolac een bekende en populaire bezienswaardigheid. Deze ligt vlakbij het centrale stadsplein, Ban Jela?i?. Elke dag vind je hier tal van heerlijke verse lokale boodschappen uit alle delen van Kroatië.

2. Tresnjevka

Trešnjevka is een vrij grote wijk, waar allerlei verborgen pareltjes te ontdekken zijn. Trešnjevka werd vanaf de 19e eeuw  een welvarende wijk. Daarna is de buurt enorm gegroeid als gevolg van de industrialisatie en verstedelijking van Zagreb. Trešnjevka is verdeeld in het noordelijke en zuidelijke deel. Het noordelijke deel is het meest oud en traditioneel, terwijl het zuidelijke deel wat moderner is.  De mix van beide maakt deze wijk juist zo leuk om te gaan ontdekken! Spreid je kleedje neer in het mooie, groene park, struin langs lokale markten, eet heerlijke zoetigheden in kleine bakkerijtjes en ervaar het echte Kroatische leven!

3. Gornji Grad (Hoge stad)

Het historische Gornji Grad heeft een middeleeuwse sfeer en is een van de oudste delen van Zagreb. Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn hier gevestigd. Denk aan de St. Mark kerk, de Lotrscak-toren, het Kroatische parlement en een aantal andere prachtige gebouwen. Wandel door de geplaveide straatjes, en start vanaf hier je sightseeingtour door Zagreb. In Gornji Grad vind je buiten mooie gebouwen ook talrijke musea, waar iedere cultuurliefhebber zijn hart kan ophalen. En vergeet vooral niet om een aantal van de verborgen binnenplaatsen te ontdekken. Hier vind je nog veel meer verrassingen!

4. Donji Grad (Lage stad)

Dit is het centrale gedeelte van Zagreb,  en het grootste deel van het stadsleven vind in deze wijk plaats. Donji Grad ligt vol met de mooiste parken waar je de hele dag heerlijk kunt wandelen of zonnen, gezellige koffietentjes (waar je de verleidelijke koffiedrink cultuur van Zagreb kunt proeven en ontdekken),  restaurantjes en schattige winkeltjes. Het centrale plein is het  ontmoetingspunt voor jong en oud, en dag en nacht heerst hier een levendige sfeer. Een bezoek aan Donji Grad maakt je verblijf in Zagreb zeker compleet!

5. Novi Zagreb

Dit  trendy deel van de stad ligt ten zuiden van de rivier de Sava, en is super leuk wanneer je de in’s en out’s een beetje leert kennen. In eerste instantie lijkt deze wijk misschien niet zo uitnodigend, maar ook hier liggen een aantal verborgen parels die de moeite waard zijn om te ontdekken! Novi Zagreb is hip en modern, en er zijn een aantal super interessante museums en lokale marktjes te vinden, evenals de stadsbeurs van Zagreb, en een paar mooie uitgestrekte groene parken. Ontdek deze andere (maar hele leuke) kant van Zagreb ook,  en meng je tussen de locals. Het leuke aan Novi is dat er maar weinig toeristen komen en je de stad dus met hele andere ogen kunt bekijken!

6. Gradec

Gradec vormt samen met Kaptol het middeleeuwse centrum van Zagreb. Het is een mooie wijk waar barokke gevels de omliggende straten omzomen en waar je heerlijk kunt rondslenteren terwijl je statige huizen, maar ook kleine historische huisjes kunt bewonderen. Populaire bezienswaardigheden in deze wijk zijn onder andere het Meštrovi Atelier; het voormalige atelier van een beroemde beeldhouwer, het Kroatische museum voor naïeve kunst en het natuurhistorisch museum. Daarnaast zit Gradec vol met leuke eettentjes, cafeetjes en restaurants en zijn bepaalde oude delen van deze wijk goed bewaard gebleven (de oude stadsmuur, de stadspoorten en de wachttoren).

7. Lenuci Horseshoe

Het “Groene Hoefijzer” wat de betekenis is van de naam van deze wijk, is jaren geleden ontworpen door stadsplanner Milan Lenuci na de vreselijke aardbeving van 1880,  en bevat een aantal prachtige stadsparken en 6 aangelegde pleinen omzoomd door sierlijke gebouwen. Alle pleinen en parken zijn de moeite waard om te bezoeken, en hebben allemaal hun unieke charme. Sowieso moet je het kunstpaviljoen, het archeologisch museum en de moderne galerij  hebben gezien, maar ook is het gewoon al heerlijk om neer te strijken in het groen en van de omgeving te genieten.

Eenmaal wandelend door de prachtige wijken van Zagreb wil je nooit meer terug naar huis. Ontdek al deze mooie plekjes dus, en beleef het echte Kroatië!

 

Over: Redactie

Het weer in Zagreb

Advertentie


Handige reistips & deals

De top 7 leukste wijken in Zagreb

Zagreb telt veel verschillende wijken, die allemaal hun eigen charme en authenticiteit hebben. Wanneer je de stad voor het eerst bezoekt, kan het even puzzelen ...

Zagreb en omgeving

Hoe mooi Zagreb ook is, zijn omgeving is dat zeker ook. Daarom zou het zonde zijn als je er niet een dagje (of meerdere dagen) op uit zou gaan om deze te verken...